De man en zijn fiets: hoe dikker hoe duurder

fatguysuffers

Mei! Nadat alle fanatiekelingen alweer honderden kilometers in de benen hebben, trekken ook alle “mooiweer fietsers” er op uit. Voor mij is het tijdens het fietsen zelf ook een sport geworden om de andere wielrenners te bekijken en ik ben tot de conclusie gekomen dat er verschillende soort wielertypes zijn. Wij zetten wat leuke op een rijtje in een terugkerende rubriek ”De man en zijn fiets”

 

hoe dikker hoe duurder

”Hoe dikker de pens hoe duurder de fiets”
Dit is een verband wat ons opvalt: je ziet ze vaak rijden op de zondag een man op respectabele leeftijd en hij heeft in de loop der jaren wat kilo’s opgebouwd. Ook het tempo waarmee het gaat is dusdanig dat je er bijwijze van spreken op je opoe Batavus nog voorbij gaat. Alleen verscholen achter die pens schuilt een hele mooie en hele dure fiets! Je zou het compensatie gedrag kunnen noemen. Een strakke carbon lichtgewichttopper… Bij deze mannen zit het hem vooral in het materiaal en de snelheid volgt dan wel, denken ze. Dit is helaas meestal niet het geval.In tegenstelling tot het materiaal is kleding niet hun sterkste kant, gewurgd in veel te strakke pakjes komt hun figuur niet al te best uit de verf.

Er zijn echter ook uitzonderingen op de regel! Laat je niet misleiden door een buikje of ballonkuiten; ze fietsen soms veel  harder dan je denkt . Voor anderen is het dan weer heerlijk om er achter te kruipen en in de slipstream mee te surfen (denk aan de legende Joop Zijlaard)

In de bergen heeft het z’n voor- en nadelen. Het spreekt voor zich dat ze bergop zwaar in het nadeel zijn MAAR bergaf kunnen ze je wel eens hard voorbij zoeven. Eigenlijk is de iets wat dikkere renner niet eens zo zeer in het nadeel enkel wanneer het omhoog gaat zijn de extra kilo’s letterlijk een zware last. Bergaf daarentegen zijn ze weer in het voordeel.  Vergis je dus nooit in het uiterlijk van de renner. Uithoudingsvermogen en kracht kunnen bij de zwaardere renners onder ons nog wel eens verrassend goed voor mekaar zijn! Eerlijk = eerlijk: respect voor de zwaardere renners! Stap op die fiets en laat al die gezondheidsfreaks maar eens zien wat hardrijden is!!!

Volgende keer: De “harker”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>