3AX: pedalen die met je meevoelen.

3AX pedaal

3AX: de nieuwe pedalen voor je racefiets bewegen en voelen mee met je voeten!
Fietsen worden steeds lichter, materialen sterker, schakelen kan al elektrisch. Alleen zijn de klikpedalen al jaren hetzelfde. Natuurlijk zijn klikpedalen al een enorme verbetering ten opzichte van de ouderwetse toe-clips. Toch is er ook een nadeel aan het vastklikken van je voeten aan je pedalen. Je voeten bewegen namelijk ook zijwaarts en dat laten je klikpedalen niet toe. Je benen en vooral je knieën zullen dit gaa3ax klikpedalen n compenseren met mogelijk knieklachten tot gevolg. Verder vereist het compenseren van deze beweging extra spierkracht die je niet in het fietsen investeert.

Kijk maar eens naar de zolen van je schoenen. Zeker weten dat ze niet keurig recht zijn afgesleten. 96% van alle mensen kantelen hun voeten zijwaarts (naar binnen of naar buiten). Je klikpedaal laat dat nu niet toe!

De Nederlandse ontwikkelaars van 3AX hebben daar nu een oplossing voor gevonden: Een pedaal dat de vrijheid biedt om ook zijwaarts te bewegen. Hierdoor kunnen je benen hun eigen natuurlijk beweging blijven maken zonder daarin gehinderd te worden door de pedalen. Het lijkt een detail maar 3AX heeft uitgebreid onderzoek gedaan en de resultaten zijn opmerkelijk:

  • Je knieën bewegen 17% minder zijwaarts
  • Minder spanning in je benen omdat je fiets en je lichaam beter ‚passen’
  • Efficiency verbetering van 5,4%

De pedalen zien er ook nog eens prachtig uit: geanodiseerd aluminium in 3 verschillende kleuren: ruby red, deep black en stealth gray.
Wel zullen ze, door de complexere constructie zwaarder uitvallen dan de kunstoog klikpedalen die we nu gewend zijn. Ook is het nog afwachten hoe de pedalen zich houden tijdens het gebruik. Een extra beweging betekent ook meer slijtage door vuil dat tussen de bewegende delen kan komen. Onze fietsen zien er niet uit na een ritje door de regen en veel van dat straatvuil zal ook in de 3AX pedalen terecht komen.

3AX is niet over 1 nacht ijs gegaan.Een team van meer dan 30 mensen heeft meegeholpen aan de ontwikkeling en het testen van de nieuwe pedalen. Om de investeringen die nodig zijn voor de aanvang van productie te kunnen doen, is er recent begonnen met een Kickstarter project gestart.
En niet zonder succes vandaag bleek dat er al 67% van het benodigde budget bij elkaar gebracht is. Meer weten, of zelf een bijdrage leveren aan het project: http://3ax-cycling.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>